Hoivapari
Kuva: Sakari Kiuru
Lastenlinnan sairaala valmistui Helsingin Taka-Töölöön vuonna 1948. 12-kerroksisen rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Kaarlo Borg, Elsi Borg, Otto Flodin ja Olavi Sortta. Arkkitehtuurinsa puolesta Lastenlinnaa pidetään funktionalismin ja romanttisemman tyylin yhdistelmänä.

Hoivaparin kohteet valaisevat muun muassa sitä, miten sairaanhoitoalan koulutus rantautui Suomeen ja miten maamme ensimmäisen lastensairaalan toiminta sai alkunsa.
 
Vapaaherratar Sophie Mannerheimin rooli hoivaparin kohteissa oli merkittävä: Englannissa koulutuksen saanut Mannerheim perusti Helsingin sairaanhoito-opiston ja toimi myös oppilaskodin johtajana 1900-luvun alussa. Hänen jälkeensä monet muutkin opiston johtajattarista kouluttautuivat ulkomailla ja solmivat kansainvälisiä suhteita, minkä ansiosta ala kehittyi Suomessa nopeasti.
 
Myös turvakotina aloittanut ja 1920-luvulla neuvolaksi muutettu Lastenlinna oli alkujaan Mannerheimin perustama. Laitoksessa koulutettiin myös lastenhoitajia.
 
Mannerheimin toiminnan ja alan koulutukseen ja työhön liittyvän esineistön lisäksi museoita yhdistää se, että molemmat laitokset muuttivat nykyisille paikoilleen 1940-luvulla. 40-luku näkyykin sekä Lastenlinnan arkkitehtuurissa että Hoitotyön koulutuksen museon huoneiden sisustuksissa.


Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Lastenlinnan museo (Lastenlinnan säätiö)
Lastenlinnan sairaalan, lastenhoitajien koulutuksen ja ensimmäisen neuvolan vaiheita aidossa sairaalaympäristössä.

Hoitotyön koulutuksen museo
Terveydenhoidon ja sairaanhoitajakoulutuksen esineistöä, historiaa ja huoneinteriöörejä entisen sairaanhoito-opiston tiloissa.