Kaupungin ja maaseudun oloja
Kuva: Sakari Kiuru

Mitä työvälineitä 1800-luvun maanviljelijä tarvitsi? Entä miltä 1950-luvun kaupunkilaisvalokuvaajan ateljee näytti?
 
Tämä veneretki kuljettaa menneiden vuosisatojen tunnelmiin. Inkoon kotiseutumuseo Gammelgårdenin lukuisat rakennukset eri puolilta Inkoota sekä Malmtorpin talonpoikaismuseon torppa pihapiireineen antavat kattavan kuvan 1800- ja 1900-luvun maalaiselämästä ja maaseudun elinkeinoista. Tammisaaren museokeskus EKTA ja Hangon museo selventävät puolestaan paitsi näiden rannikkokaupunkien monivaiheista historiaa, myös varakkaiden kaupunkilaisporvarien asuin- ja työoloja.
 
Inkoon kotiseutumuseon ja Malmtorpin talonpoikaismuseon rakennusten kirjavassa joukossa on muun muassa liitereitä, aittoja ja eläinsuojia. Myös Tammisaaren porvaristalo koostuu päärakennuksen lisäksi lukuisista ulkorakennuksista tallista ruoka-aittaan. Rakennukset samoja tarpeita varten yhdistivät asukkaita niin maaseudulla kuin kaupungissa, mutta rakennus- ja sisustustyylien erot ovat selvästi havaittavissa.
 
Mitä eroja maaseudun ja kaupungin asumisessa pidät itse kaikkein silmiinpistävimpinä?Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Malmtorpin talonpoikaismuseo
Maaseudun asumis- ja työoloja sekä erityyppisiä huoneinteriöörejä 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkuun.

Inkoon kotiseutumuseo
Vanhaa kansanomaista rakennustapaa monipuolisesti esitteleviä rakennuksia eri puolilta Inkoota.

Tammisaaren museokeskus EKTA
Museokeskuksen pihapiirin rakennuksissa esillä Tammisaaren kaupungin ja sen lähiympäristön historiaa, varakkaan 1800-luvun käsityöläisen elämää sekä 1950-luvun kaupunkivalokuvaajan työtiloja.

Hangon museo
Hangon kaupunkiin ja sen historiaan liittyviä näyttelyitä Hangon linnoitukseen kuuluneessa rakennuksessa.