Skolparet
Kuva: Porvoon museo
Entinen rukoushuone

Återvänd till skolbänken!
 
På besöket till museerna i detta museipar ser du bland annat skolbänkar från 1800-talet samt gamla skolböcker, skolplanscher och annat läromaterial från gångna tider ända fram till 1950-talet!
 
Här hittar du en kulram i trä, skolbänkar för en eller två elever och en skickligt arrangerad fjärilssamling. Den sympatiska utställningen är uppbyggd som ett klassrum i Wårkulla hembygdsgård och beskriver skolelevernas vardag förr i tiden. Skolmuseet som är en del av Porlom hembygdsmuseum finns däremot i äkta skolmiljö – i det före detta klassrummet i byns första folkskola som byggdes år 1872. Huvudrollen i utställningen har föremålen som ger en bild av skolgången på 1900-talet och kommer från tre gamla byskolor.
 
Lär dig av de gamla, lärorika skolplanscherna, utforska instruktionerna i gamla handarbetsböcker och testa om du får mer auktoritet genom att gå upp bakom katedern för att blicka ut över klassrummet!
huonetta!


Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Kotiseututalo Wårkulla
Paikallisesta maatalous- ja meijeritoiminnasta kertovia kotitalous- ja työvälineitä sekä koulunkäyntiesineistöä aiemmin rukoushuoneenakin toimineen kotiseututalon ulkorakennuksessa.

Porlammin koulumuseo
1900-luvun alun koulunkäynnin tunnelmia ja entisajan kouluesineistöä rihvelitauluista iäkkäisiin pulpetteihin vanhan punamultarakennuksen entisessä luokkahuoneessa.