Lönnrot-pari
Kuva: Eva Tordera Nuno

Minkälaisiin oloihin kansanrunouden kerääjä ja kielimies Elias Lönnrot syntyi ja minkälaiseen ympäristöön hän halusi asettua vanhuuttaan viettämään? Muuttuivatko elinolosuhteet kuuluisuuden ja varallisuuden kasvaessa?

Lohjan Sammatissa sijaitsevat Paikkarin torppa ja Lammintalo valottavat kansalliseepoksemme Kalevalan kokoajan elämää monipuolisesti. Kodeissa on esillä Lönnrotille kuuluneita ja hänen käyttämiään esineitä, joista osa on peräti hänen itsensä valmistamia. Vuoden 1800 tienoilla rakennettu yksihuoneinen Paikkarin torppa on Lammintaloon verrattuna vaatimaton. Lönnrotia ei silti voi pitää kovin elitistisenä, sillä savupirtin ja säätyläiskodin yhdistelmäksi kuvailtu vanhuudenkoti sijaitsi keskellä erämaata. Täällä Lönnrot sai toiveensa mukaisesti elää ja työskennellä rauhassa vieraiden ulottumattomissa.

Kumpi museoparin kohteista kiehtoo sinua enemmän: räätälinpojan torppa vai suuren kulttuurivaikuttajan talo avarine saleineen?Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Paikkarin torppa
Kalevalan kokoajan Elias Lönnrotin (1802–1884) vuoden 1800 tienoilla valmistunut synnyinkoti.

Lammintalo
Elias Lönnrotin rakennussuojelulailla suojeltu vanhuudenkoti, jonka ainutlaatuisessa arkkitehtuurissa on piirteitä sekä savupirtistä että säätyläiskodista.